Plusnederlands

Voor leerlingen

Iets voor jou?

Heeft het schoolvak Nederlands je nieuwsgierig gemaakt, bijvoorbeeld naar de oorzaak van alle maatschappelijke onrust over verengelsing van de Nederlandse taal (of islamisering van de Nederlandse cultuur)? Naar de invloed van straattaal? Of Nederlandse romans je blik op de wereld bepalen? Of Nederlands moeilijker is dan andere talen? Dan is PlusNederlands iets voor jou. Alle leerlingen van het vmbo, havo en vwo kunnen meedoen.

Drie onderdelen. PlusNederlands bestaat uit drie samenhangende onderdelen. Je kunt ze ook los van elkaar volgen:

  • Olympiade: ga in competitie met leerlingen uit Nederland en Vlaanderen. Vind oplossingen voor puzzels en problemen rond de Nederlandse taal en Nederlandstalige culturen;
  • Verkenningen: maak kennis met actueel onderzoek en bezoek organisaties die je meer kunnen leren over dat onderzoen naar de Nederlandse taal en cultuur;
  • Schrijfakademie: leer onder deskundige begeleiding creatief en journalistiek te schrijven (onder andere over de Nederlandse taal en cultuur).
In het plusprogramma leer je anders en dieper over de Nederlandse taal en cultuur nadenken. Je leert vragen stellen over die Nederlandse taal en cultuur, om allerlei zaken op het spoor te komen die misschien vanzelfsprekend lijken, maar het niet zijn. Je leert onderzoek te doen om antwoorden op je vragen te krijgen, en gaat bestuderen hoe taal en cultuur de Nederlandse samenleving vormgeven.

Je leert onderzoek doen naar de Nederlandse taal en cultuur, en over dat onderzoek te schrijven. Dat kan creatief schrijven zijn, maar ook journalistiek schrijven: hoe schrijf je bijvoorbeeld een krantenartikel over de manier waarop Google vertaalsoftware voor het Nederlands maakt? Of naar de rol van mecenassen in de Nederlandse uitgeverswereld? Of naar de wetgeving rond de begrijpelijkheid van medische communicatie?

Wil je meer weten over PlusNederlands? Op jouw school wordt hier mogelijk al reclame voor gemaakt. Mocht dat niet zo zijn: vraag dan je docent Nederlands om meer informatie of mail ons (info@PlusNederlands.nl).
Voor een aantal onderdelen van PlusNederlands kun je een certificaat krijgen. Dit wordt bijgeschreven op je CVS, Curriculum Vitae et Scholae.